Terminy warsztatów Paverpol

Warsztaty - Niechorz, czyli w Bohaczykowie w każdej znanej mi dziedzinie rękodzieła, a znam ponad 30, liczyłam ostatnio.
Chętnie poprowadzę warsztaty w miejscu Waszego zamieszkania.


czwartek, 24 lipca 2014

Wyjątkowy

u mnie temat... smakowity.
Chlebek upiekłam, z kolejnego przepisu. Dostałam przepis od koleżanki z forum. Będzie to kolejny chlebek, który będę piec często. Smaczny, szybki i długo świeży - same plusy. A do tego pięknie wygląda i pachnie.
Tym razem na drożdżach i z pszennej mąki - ale ja na pewno sprawdzę czy można dodać żytnią.

Oto mój chlebek



czujecie jak pachnie :)

Podaję przepis... nie wiem kto jest autorem. Sama go dostałam ...

1 kg mąki typ 550 
10 dkg drożdży 
1 szkl otrąb lub płatków owsianych 
200 g nasion np słonecznika 
4 szkl letniej wody 
2 łyżeczki cukru 
2 łyżeczki soli 

Drożdże rozmieszać z cukrem w kubku. 
Mąkę, sól, nasiona i otręby wymieszać w misce, dodać 3 szklanki wody, dodać drożdże, dodać ostatnią szklankę wody.Wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ( około 30 min ). W tym czasie 3 razy przemieszać - ja mieszam dwa razy i po drugim wymieszaniu wkładam ciasto do foremek i w nich dalej rośnie. 
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp 220 przez 15 min, potem w temp 200 przez 45 min. 
Po wyjęciu posmarowć zimną wodą ... najlepiej ręką. 
A potem to już tylko smacznego  :)

15 komentarzy:

  1. u mnie też dziś smakowicie bo o placku drożdżowym :)))
    zapraszam i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zazdroszczę,że macie czas na takie rzeczy, ja tylko w pracy i w pracy, w domu też wczasowicze, całe miasto opanowane przez wakacyjny tłum.....pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pachnie cudnie :D
    Z żytnią pół na pół z pszenną na pewno wyjdzie :D Ja tak przerabiam każdy przepis :D Bo nie jest jeszcze za ciężki i ładnie wyrasta... Sama żytnia nie przy każdym się udaje...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Beatko... no to następny z tego przepisu będzie pszenno - żytni.
      Piekę już taki pszenno - żytni na zakwasie..

      Usuń
  4. Uwielbiam domowe wypieki....ja też sama piekę....całuski pa...

    OdpowiedzUsuń
  5. och ...a ja tak dawno nie piekłam domowego chlebka:))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smakowicie i fotogenicznie.
    Ja po raz drugi będę piekła z razowej nieoczyszczonej i na zakwasie. Taki najbardziej lubię i na dodatek nigdzie nie można dostać, tylko dlatego piekę.
    Pozdrówki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też taki piekę... ale ten też jest smaczny... i dla odmiany piekę i ten :)

      Usuń
  7. Piękny!!! Ja najczęściej piekę pszenno-żytni na zakwasie. To nasz ulubiony chleb:-)))
    Uściski
    Asia

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, mniam. U mnie króluje zakwasowy z mąkami pełnoziarnistymi.
    Tak jak pisała Tobatka na drożdżach samo żytko nie pójdzie. Za ciężka ta mąka. Ale pół na pół powinno byc OK.
    Dołączam do prośby o przepis, bo czasem nie ma czasu na zakwaskowy, albo chciałoby sie jakiejś odmiany :)
    Wszelkiej pomyślności

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także piekę zakwasowy... ale zgadzam się, nie zawsze jest czas na taki chlebek.
      A na ten to spokojnie, szybko smacznie i też pachnąco. No i jest odmiana :)

      Usuń
  9. Piekę na zakwasie,ale Twój przepis zanotowałam również.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Witam serdecznie. Cieszę się, że jesteś. Dziękuję za każde słowo tutaj pozostawione :)